Sudca oslobodil lekára obžalovaného z podplácania

16.07.2007 Medzilaborce

Banská Bystrica 16. júla (TASR) - Samosudca banskobystrického pracoviska Špeciálneho súdu Pezinok dnes oslobodil spod obžaloby 41- ročného lekára Dušana B. z Humenného, ktorého prokurátor obžaloval zo spáchania trestného ...
Podľa obžaloby sa ho Dušan B. mal dopustiť v decembri 2004, keď vtedajšiemu primátorovi Medzilaboriec Mirkovi Kaliňákovi údajne dal v jeho kancelárii na úrade úplatok 100-tisíc korún. Protislužbou malo byť, aby primátor pri privatizácii hnuteľného a nehnuteľného majetku nemocnice s poliklinikou (NsP) v Medzilaborciach konal v prospech Dušana B. , a nie v prospech konkurenta. Ako však konštatoval samosudca, nebolo dostatočne dokázané, že skutok sa stal, a preto lekára spod obžaloby oslobodil.
Rozsudok nie je právoplatný. Špeciálny prokurátor, ktorý pre obžalovaného žiadal nepodmienečný trest v trvaní jedného roka s podmienečným odkladom jeho výkonu na dva roky a peňažný trest 100-tisíc korún, sa voči nemu odvolal. Dušan B. sa k verdiktu súdu vyjadrí až po písomnom doručení rozsudku.
Lekár Dušan B. podplácanie exprimátora poprel. Ten však tvrdí, že mu 100-tisíc korún dal krátko pred rokovaním zastupiteľstva, ktoré malo znovu rozhodnúť o predaji NsP. Prítomný bol údajne i Kaliňákov synovec Adrián, ktorý to potvrdil aj na súde. Proti lekárovi svedčil i hlavný kontrolór mesta Medzilaborce, ktorého exprimátor zavolal do kancelárie krátko po tom, ako z nej Dušan B. odišiel, keď tam na stôl položil 100-tisíc korún. Tie potom mala primátorova manželka spolu s jednou poslankyňou zobrať a vrátiť ich lekárovi. O tom, že ho chcel záujemca o kúpu NsP podplatiť, však Kaliňák políciu informoval až o deväť mesiacov neskôr.
Prokurátor v záverečnej reči uviedol, že spáchanie skutku bolo dostatočne preukázané výpoveďami svedkov. Obhajoba naopak poukázala na ich rozporné a nedôveryhodné výpovede, pretože vypovedali inak v prípravnom konaní a na hlavnom pojednávaní.
Mestské zastupiteľstvo na spomínanom rokovaní predaj NsP Dušanovi B. odsúhlasilo. Urobilo tak už aj predtým, avšak vtedajší primátor Medzilaboriec uznesenie o tom nepodpísal. Po opätovnom odsúhlasení však už uznesenie zastupiteľstva vetovať nemohol.
 

Vyberte región